U trendu

Upozorenja za aerodrom u Kabulu, ističe rok za evakuaciju

KABUL – Pojedine države upozorile su svoje građane da ne idu na aerodrom u Kabulu, jer postoji opasnost terorističkih napada na aerodrom, odakle se evakuišu strani državljani i Avganistanci koji žele da napuste zemlju.

Australija, SAD i Velika Britanija poručile su građanima da se ne približavaju, a oni koji su već na aerodromu i oko njega, savetuje im se da napuste tu oblast odmah, javljaju svetski mediji.

Američka ambasada je u sredu uveče upozorila građane SAD sa tri aerodromske kapije da brzo odu zbog pretnje, koja nije precizirana.

Šefica australijske diplomatije Maris Pejn rekla je da je u toku „vrlo velika pretnja od terorističkih napada“.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da će njegova vlada iskoristiti svaki preostali sat koji je ostao da izvuče Britance i Avganistance kojima je to obećano.

Kabulski aerodrom trenutno brani 5.800 američkih i 1.000 britanskih trupa.

Zbog roka koji je određen za kraj evakuacije, 31. avgust, mnoge zemlje žure da evakuišu svoje građane što pre, a i sami talibani su nedavno rekli da se protive produžavanju roka, ali je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će ipak dozvoliti strancima i Avganistancima da odu posle roka.

„Do 1.500 Amerikanaca bi i dalje moglo da bude u Avganistanu, a administracija čini sve napore da pronađe državljane SAD. Od početka evakuacije, 4.500 Amerikanaca napustilo je zemlju“, rekao je Blinken.

Poljska i Belgija su završile evakuaciju svojih građana, ali su ostale evropske nacije obećale da će požuriti sa izvlačenjem svojih državljana što pre je moguće.

Iz ministarstva odbrane Turske saopšteno je da će njihove snage početi sa evakuacijom svojih snaga, nakon što je započela evakuaciju 1.129 civila vojnim avionima.

Šest letova je spremnno da prebaci 1.800 Avganistanaca iz Nemačke u SAD, a u američkoj bazi u Kabulu očekuju još 13 letova iz Avganistana.

Više od 82.000 ljudi je evakuisano iz Kabula otkako je pao u ruke talibana pre 10 dana.

Talibani ne dozvoljavaju prolaz nikom ko ne može da dokaže da ima američku vizu, američki pasoš ili pozivno pismo iz SAD ili neke od zemalja članica NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.