U trendu

Upozorenje SZO: Ovakvu situaciju nismo očekivali

Broj umrlih od posledica infekcije virusom korona u Evropi premašio je jedan milion, a Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se zaraza širi eksponencijalno i pored ogromnih napora da se zaustavi.

U 52 evropske zemlje do sada je umrlo najmanje 1.000.288 ljudi, navodi AFP.

– Mi smo sada u kritičnom trenutku pandemije. Putanja ove pandemije je u uzlaznom trendu, jasan je eksponencijalni rast – rekla je Marija Van Kerkove iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ona je rekla da ovo nije situacija koju je neko očekivao nakon 16 meseci pandemije jer su uvedene mnoge mere kontrole.

Širom sveta virus je odnio živote više od 2,9 miliona ljudi, dok je zaraženo skoro 136 miliona.

I pored sumornih vesti u Evropi Britanija je od juče ublažila restrikcije prvi put u poslednjih više meseci, otvorivši pabove i frizerske salone.

To pokazuje kako zemlje u kojima je ubrzana vakcinacija ostavljaju one, većinom siromašnije, daleko iza.

U Južnoafričkoj Republici, predsednik Siril Ramafoza založio se za afričku proizvodnju vakcina jer ovaj kontinent zaostaje zbog nedostatka sirovina, manjka isporuke i novca i zbog logističkih problema.

U Indiji, broj zaraženih i umrlih povećava se dramatično, a eksperti veruju da je glavni problem to što se mase ljudi, većinom bez maski, okupljanju na političkim skupovima i verskim festivalima.

Susedni Bangladeš najavio je zaključavanje zemlje uz zatvaranje međunarodnog i domaćeg saobraćaja, kao i kompanija.

U muslimanskim zemljama vernici se okupljaju povodom početka meseca ramazana. U Egiptu, najnaseljenijoj arapskoj zemlji, mere higijene su manje striktne u odnosu na pre godinu dana kada su džamije bile potpuno zatvorene uz policijski čas.

Saudijske vlasti dozvolile su samo vakcinisanim licima da učestvuju u hodočašću umrah na početku ramazana.

U Britaniji, gde je veliki broj umrlih od kovida u svetu, ponovo su otvoreni pabovi, restorani, frizerski saloni, fitnes centri i bazeni.

Britanija je pokrenula vakcinaciju, što je uz mere blokade smanjilo smrtnost za 95 odsto, a broj novih slučajeva za 90 odsto od januara ove godine.

U Italiji su juče zabeleženi protesti zbog mera blokade, pa je na ulice Rima izašlo više stotina ljudi.

U Francuskoj, koja je sada evropska zemlja sa najviše infekcija, sve intenzivnija vakcinacija podstakla je optimizam među umornim stanovnicima. Sve osobe starije od 55 godina sada imaju pravo na vakcinaciju protiv virusa korona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar