U trendu

Upozorenje za EU: Ističe vam rok od 60 dana

Iran podsetio EU da im ističe rok da spasu nuklearni sporazum iz 2015, iz kog je Tramp povukao SAD.

Portparol iranskog ministra spoljnih poslova Abas Mousavi izjavio je novinarima da Teheran ponuditi nikakvo odlaganje ranije postavljenog roka.

AP podseća da je Iran prethodnih dana najavljivao da je blizu premašivanja dozvoljene granice proizvodnje uranijuma, ali Raša tudej danas navodi da je ta granica već probijena. „Iran je prešao ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma, što je limit uspostavljen nuklearnim sporazumom sa svetskim silama 2015. godine“, saopštio je danas portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Kamalvandi je naveo i da će ta granica biti probijena i za 20 odsto ukoliko EU nastavi da ignoriše svoje obaveze iz huklearnog sporazuma. On je ujedno apelovao na EU da hitno reaguje.

Mousavi je rekao da je Iran otvoren za razgovore sa EU partnerima koji bi trebalo da preduzmu korake u ispunjavanju svojih obaveza proisteklih iz sporazuma iz 2015. a koji se tiču zaobilaženja sankcija koje su Iranu nametnue SAD nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma.

Podsetimo, ulktimatum od 60 dana članicama EU ispostavio je iranski predsednik u maju. U televizijskom obraćanju, Rohani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma – Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija – imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija.

Kako je tada navela televizija IRIB, Iran je preneo ambasadorima tih zemalja da će odstupiti od pojedinih obaveza koje ima prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Rohani je upozorio da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uslovi, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranijuma, preneo je AP.

„Ako se pet zemalja pridruže pregovorima i pomognu Iranu da dobije korist u oblasti nafte i bankarstva, Iran će se vratiti svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma“, rekao je Rohani.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.