U trendu

Uragan pogodio Italiju i Grčku, doneo ogromne talase: ‘Ne idite nigde, biće još gore’ (video)

Mediken, retki uragan koji se razbio nad Mediteranom, pogodio je jutros Pilos i Metoni na jugu Grčke, gde je nestalo struje i otkazane su plovidbe trajektima.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/245890512935996/?t=0

Trajekti su zaustavljeni između Pireja i delova grupe arhipelaga Kikladi, i ostrva Mikonosa i Santorinija, kao i nekih ostrva u arhipelagu Dodekaneza, Roda i Kosa.

Izvještaji govore o velikim talasima i jakom vetru, ali zasad nema povređenih. Stanovnicima je savetovano da ostanu u zatvorenom.

Oluja bi u sledećih 48 sati mogla pogoditi Atinu, a zatim pomerati prema severoistoku, a meteorolozi se nadaju da će pomeranjem slabiti i da će se vremenski uslovi do nedelje uveče popraviti.

Ipak, najgore će proći delovi ostrva Krita, a uragan će sa tog područja tokom nedelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Huge waves in Kalamata, Peloponnese, Greece – Sept. 29, 2018

LIVE from Greece – (Sept. 29, 2018)Huge waves in Kalamata, PeloponneseVideo credit : Acris Callas#Zorbas #Storm #Greece #Waves #Cyclone #Nature #Sea

Gepostet von Cyclone Of Rhodes am Samstag, 29. September 2018

Mediken je juče pogodio delove Italije i sa sobom doneo snažne vetrove i visoke talase. Srećom, nije bilo povređenih, ali bi materijalna šteta mogla biti velika.

Prema prognozama za nedelju, mediken bi sa svojim snažnim vetrovima trebalo da se premesti na sever nad Egejsko more ili čak do turskih obala, gde bi mogao uzrokovati opasne poplave. Snažni i ekstremni vetrovi mogli bi zapretiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj, a njihovi udari mogli bi prelaziti brzine od 150 kilometara na sat. Moguće su i obilne padavine.

To znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave i klizišta opasna po život, posebno na jugu Grčke i na grčkim ostrvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.