U trendu

Ušakov: Putin će se sastati sa Sijem, Modijem i Erdoganom

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće se predsednikom Kine Si Đinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem na marginama 15. samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu, u Uzbekistanu, rekao je danas novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Putin i Si će detaljno razgovarati o ruskim operacijama u Ukrajini, kazao je Ušakov, napominjući izbalansiran stav Pekinga po pitanju Ukrajine, preneo je TAS S.

„Kina ima izbalansiran pristup ukrajinskoj krizi, ona jasno saopštava svoje razumevanje razloga koji su primorali Rusiju da započne specijalnu vojnu operaciju“, istakao je on.

Kako je rekao Ušakov, predsednik Rusije će razgovarati i sa premijerom Indije o rusko-indijskoj saradnji u okviru UN i G20.

„Sa Modijem će se, takođe, razgovarati o međunarodnoj agendi, razgovaraće se o pitanjima strateške stabilnosti, situaciji u azijsko-pacifičkom regionu i naravno o saradnji u okviru velikih multilateralnih formata, kao što su UN, G20 i SCO“, naglasio je Ušakov.

Prema njegovim rečima, to je posebno značajno, jer će Indija u decembru predsedavati Savetu bezbednosti UN, a 2023. predvoditi SCO i predsedavati G20.

Na marginama 15. samita Šangajske organizacije za saradnju Putin će razgovarati i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji u Ukrajini i obezbeđivanju stabilnosti u Zakavkazju, saopšteno je iz Kremlja.

Očekuje se da će lideri suštinski razmotriti niz međunarodnih pitanja – sprovođenje sporazuma postignutih u Istanbulu u julu o bezbednosti hrane, situaciju u Ukrajini i Donbasu, koordinaciju napora da se obezbediti mir i stabilnost u Siriji i Zakavkazju, navode iz Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.