U trendu

USKOK istrazuje dvojicu policajaca zbog odavanja podataka

ZAGREB – Ured za borbu protiv organizovanog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv osmoro osumnjičenih, među kojima su i dvojica krapinsko-zagorskih policajaca, a koji su za novac, neovlašćeno odavali podatke iz informacijskog sistema MUP-a o identitetima kriminalnog miljea s područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju USKOK-a, pokrenuta je istraga protiv osmoro osumnjičenih, starosti između 40 i 56 godina, među kojima su tri hrvatska državljanina, jedna slovenačka i jedna hrvatska državljanka, kao i tri državljanina Srbije, Crne Gore i BiH, prenosi Hina.

Tužilaštvo je dodalo da se grupa sumnjiči za davanja i primanje mita u sastavu zločinačkog udruženja, zloupotrebe položaja, kao i pomaganja i podsticanja na ta krivična dela.

Policija je saopštila da je prvoosumnjičeni 54-godišnjak povezao u zajedničko delovanje 42-godišnjeg i 39-godišnjeg policijskog službenika iz PU krapinsko-zagorske, 51-godišnju slovenačku državljanku s privremenim boravkom u Hrvatskoj i 56-godišnju hrvatsku državljanku, a koji su od januara 2019. do 11. juna 2022. godine nezakonito pribavljali i proveravali podatke o identitetima pripadnika kriminalnog miljea.

Policija je precizirala da je 54-godišnjak dogovorio sa zainteresovanim osobama tražene usluge i iznos novčane naknade, a onda bi se obraćao dvojici policajaca koji su neovlašćeno prosleđivali podatke iz informacijskog sistema MUP-a.

Policija ističe da je grupa odavanjem podataka pribavila 12.200 evra te 94.000 kuna u srpskim dinarima.

Policija je protiv svih osumnjičenih podnela prijavu USKOKU, dok su dvojica policajaca udaljeni iz službe, a USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar