U trendu

Usred zategnutih odnosa sa zapadnim zemljama, Turska i Rusija jačaju medjusobne veze

Veze Rusije i Turske postaju ovih dana bliže nego ikad, dok obe zaoštravaju odnose sa zapadnim zemljama – Moskva zbog trovanja nekadašnjeg špijuna, a Ankara zbog pitanja ljudskih prava i njene ofanzive protiv Kurda na severu Sirije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sutra će u Turskoj s predednikom Redžepom Tajipom Erdoganom biti na svečanosti povodom početka izgradnje nuklearne centrale „Akuju“, na obali Sredozemnog mora, koju gradi ruska državna kompanija „Rosatom“, navela je agencija AP.

Putin, Erdogan i iranski predsednik Hasan Rohani u sredu bi trebalo da u Ankari razgovaraju o budućnosti Sirije.

Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i sporove u regionu, da bi podstakle čvrste medjusobne ekonomske veze.

U decembru je zaključen sporazum o turskoj kupovini ruskog anti-raketnog sistema dugog dometa S-400, što je bio šok za neke turske saveznike u NATO, navodi AP.

Uz nuklearno postrojenje „Akuju“, izmedju Antalije i Mersina, dve zemlje zajedno grade i „Turski tok“ kojim će ruski gas dolaziti u Tursku.

„Akuju“, prva nuklearna centrala u Turskoj, proizvodiće 35 milijardi kilovatsati električne energije, pri radu punim kapacitetom, što je dovoljno za 10 odsto turskih potreba, navodi Anadolija.

Centrala će koštati 20 milijardi dolara, gradiće je 10.000 ljudi, a očekuje se da će početi da radi punim kapacitetom do 2025. godine. U toj centrali će posao dopbiti 3.500 ljudi, od čega 248 turskih studenata koji se obučavaju u Rusiji.

Otopljavanje odnosa Moskve i Ankare dolazi u vreme rastue napetosti odnosa članica Evropske unije i Turske.

Pregovori o prijemu Turske u EU su u stalnom ćorsokaku, a mnoge članice EU izražavaju zabrinutost zbog sve veće autoritarnosti turske vlasti i njenog gušenja ljudskih prava i sloboda, naročito posle pokušaja puča jula 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.