U trendu

Užas u Mosulu: Bebe su neuhranjene toliko da im sitost ne prija

Bebe iz iračkog grada Mosula toliko su neuhranjene da lekari koji ih leče u bolnici strahuju da će im se stanje dodatno pogoršati ako ih nahrane dovoljno da im utole glad. Mnoge od beba koje umiru od gladi su iz Mosula, gde rat između ekstremista Islamske države i iračkih snaga uzima težak danak nad više stotina hiljada civila koji su zaglavljeni u tom gradu, prenosi Rojters.

Nedavno je otvoreno novo, specijalno bolničko odeljenje za lečenje sve većeg broja dece iz Mosula koja pokazuju znake neuhranjenosti, a većina ih je mlađa od šest meseci.

To znači da su te bebe rođene u vreme kada su iračke snage presekle poslednji važan put snabdevanja Islamske države koji vodi od Mosula do Sirije, uspostavivši opsadu nad ekstremistima koji su ostali unutar grada, ali je to dovelo i do ozbiljne nestašice hrane.

Lekarski tim prati napredovanje beba u gramima, hraneći ih specijalnom pastom na bazi kikirikija na koju će ih postepeno privikavati i povećavati im težinu.

U jednom krevetu tamo leži šestomesečni dečak koji je težak samo 2.4 kilograma, što je manje od polovine prosečne težine deteta tog uzdrasta.

Bebe se tamo leče i od drugih bolesti povezanih s neuhranjenošću, koja im slabi imunitet.

„Ovo je nešto novo u Iraku. Većina iračkih lekara nikada nije videla tako neuhranjene bebe“, kaže Izabel Legal, koordinator projekta organizacije „Lekari bez granica“ koja upravlja bolnicom.

Prema njenim rečima, deo problema je i to što mnoge iračke majke ne doje svoje bebe već ih hrane veštačkim mlekom, koje je sada skoro nemoguće nabaviti u Mosulu, a čak i da žele da ih doje, mnoge majke su fizički i emocionalno iscrpljene stresom u ratnoj zoni.

„Nutricione krize su, inače, mnogo uobičajenije za Afriku nego za zemlju kao što je naša. Ovo nismo predvideli“, kaže pedijatar Rozana Menegeti koja radi u bolnici pod upravom „Lekara bez granica“ u Kajari, 60-ak kilometara južno od Mosula.

Za sada je broj zabeleženih slučajeva ispod nivoa koji se smatra kritičnim, ali ipak baca svetlo na nedaće sa kojima se suočavaju civili koje Islamska država drži kao taoce, navodi britanska agencija.

Iračke snage uz podršku koalicije na čelu sa SAD preuzele su veći deo Mosula iz ruku džihadista, ali se bore da ih isteraju iz nekoliko četvrti u zapadnom delu grada, uključujući Stari grad.

Stanovnici koji su uspeli da pobegnu kažu da tamo nema skoro ničega za jelo osim brašna pomešanog sa vodom i kuvane pšenice.

Ono malo hrane koja je ostala je preskupa za većinu stanovnika, ili je rezervisana za članove Islamske države i njihove pristalice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.