U trendu

Uzebistan: Danas se održavaju predsdnički izbori

TAŠKENT – Uzbekistanci danas glasaju na predsedničkim izborima na kojima se aktuelni predsednik Šavkat Mirzijojev ne suočava sa pravom opozicijom i skoro je siguran da će osvojiti drugi mandat.

Gotovo izvesna pobeda Mirzijojeva omogućiće mu da produbi svoju uspešnu reformsku kampanju i verovatno će dovesti do daljeg otvaranja Uzbekistana za spoljnu trgovinu i investicije, ali uz održavanje centralizovanog političkog sistema, prenosi Rojters.

Ovaj šezdesetčetvorogodisnji lider obnovio je veze i sa Rusijom i sa Zapadom, koje je poljuljao njegov prethodnik Islam Karimov, prvi predsednik Uzbekistana nakon sticanja nezavisnosti.

Mirzijojev je takođe uspeo da stavi pod kontrolu moćne bezbednosne službe i nadgledao je oslobađanje više političkih zatvorenika koji su završili iza rešetaka zbog Karimovljeve nulte tolerancije prema političkim oponentima.

Ipak, u ovoj pretežno muslimanskoj zemlji od 34 miliona stanovnika Mirzijojev nema pravih oponenata s obzirom na to da su četvorica protivkandidata nominovani iz stranaka koje podržavaju predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.