V4: Ubrzati integracije Balkana, Babiš: SRB u EU do kraja 2027.

PRAG – Premijeri zemalja Višegradske grupe založili su se danas u Pragu za ubrzanje evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana, a češki premijer Andrej Babiš rekao je da bi bilo idealno da se Srbija i Crna Gora pridruže evropskoj porodici pre završetka 2027. godine.

„Nema sumnje da će pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom biti ubrzani i da ćemo moći da uključimo ove dve zemlje u evropsku porodicu što pre, idealno bi bilo pre završetka 2027. godine“, rekao je Babiš i pozdravio mogućnost otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru ove godine.

Babiš je naglasio da se Češka uvek zalagala za bliske veze EU i Zapadnog Balkana.

„Usvojili smo danas deklaraciju, u kojoj smo izrazili zajedničko ubeđenje da je politika proširenja EU najefikasnije oruđe za promociju stabilnosti, bezbedosti, prosperiteta i demokratije na Zapadnom Balkanu, jer bezbednost na Zapadnom Balkanu znači bezbednost u Evropi“, naglasio je Babiš.

On je dodao da ponovno ujedinjenje Evrope neće biti potpuno ukoliko ceo region Zapadnog Balkana ne bude uključen u proces proširenja.

„Zapadni Balkan je ključni partner za pitanje bezbednosti i sigurnosti. Zato cenimo napore zemalja Zapadnog Balkana da se bave migracijama“, rekao je Babiš.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da današnji sastanak u Pragu predstavlja nastavak sastanka u Poznanju, gde je naglašena potreba integracije Zapadnog Balkana u EU.

On je dodao da je veoma važno da u celoj EU postoje mehanizmi, koji će pomoći pri modernizaciji rešavanja pitanja priliva migranata u EU. Morvajecki je upozorio EU da ukoliko ne ponudi nešto Zapadnom Balakanu, onda će druge zemlje biti aktivne, poput Rusije, Turske i Kine.

On je dodao da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU u interesu Višegradske grupe i Poljske.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija trebalo da postanu članice EU.

On je dodao da priključivanje zemalja Zapadnog Balkana nije teret, već prilika za Evropu.

„Evropa će biti jača ako prihvatimo ove zemlje“, naglasio je Orban.

Potom je ocenio: „Da EU nije prespavala i da je prihvatila Srbiju i Severnu Makedoniju kao svoje članice, ne bi bilo toliko ilegalnih migranata koji dolaze u Evropu“.

„Mogli smo da sprečimo migracije, sada moramo da popunimo prostor. Moramo da ih prihvatimo kao članice“, rekao je Orban.

Premijer Slovačke Petar Pelegrini istakao je da je Višegradska četvorka slala jasne signale da želi nove članice u EU, što pre.

„Pokušaćemo da ubedimo i druge članice da proširenje nije problem za EU i da je proširenje na Zapadni Balkan strateška investicija EU, u pogledu bezbednosti i ekonomije. Ono ima više pozitivnih nego negativnih strana“, poručio je Pelegrini.

On je naglasio da je Uniji potrebno da sarađuje sa Zapadnim Balkanom u pogledu migracija i dodao da se raduje što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji iz Mađarske, kao zemlje koja se zalaže za proširenje Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.