U trendu

Vang Čao: Izdvajanja Kine za sistem odbrane su stabilna dugi niz godina

PEKING – Izdvajanja kineske države za potrebe sistema nacionalne odbrane u osnovi su stabilna već dugi niz godina, uz „umerena i razumna“ povećanja, predočio je danas porparol kineskog parlamenta.

„Modernizacija kineske vojske neće predstavljati pretnju bilo kojoj zemlji“, izjavio je u razgovoru sa novinarima Vang Čao, portparol kineskog parlamenta, prenosi Rojters.

Vanga su novinari pitali koliko se povećao budžet za potrebe sistema odbrane u ovoj godini i da li se uopšte povećavao, ali on je odbio da pruži bilo kakve precizne podatke ili brojke.

Kineska vlada je najavila da će sutra biti zvanično objavljeni podaci o državnom budžetu, a prema pisanju Rojtersa to će pomno pratiti i kineski susedi i zvanični Vašington.

Kina je suočena sa izazovima na nekoliko frontova, u rasponu od Tajvana koji zvanični Peking smatra kineskom teritorijom, do američkih pomorskih i vazdušnih misija u spornom području Južnog kineskog mora, nadomak Tajvana koje je pod kontrolom Kine, ali i osetljivog pograničnog spora sa Indijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.