U trendu

KATASTROFALNI POŽARI U GRČKOJ – 74 MRTVIH, ima i NESTALIH TURISTA (video)

Pokraj Atine bukte požari. Spasioci iz minuta u minut pronalaze nove žrtve na ulicama, u automobilima, kućama. Do sada 60 žrtava, oko 150 povređenih.

Grčka je proglasila tri dana žalosti zbog požara, a premijer Aleksis Cipras izjavio je da Grčka prolazi kroz neizrecivu tragediju.

Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istocku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vartrogasnim vozilom, avioni, helikopteri, a u gašenju pomažu i brojni volonteri.

Pomoć u gašenju požara, Grčkoj je ponudilo više država, među kojima i Srbija.

Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela. Među povređenima je dosta dece, prenose svi svetski mediji.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posetu BiH. Proglašena je vanredna situacija.

Prvi požar koji je izbio juče pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva autoputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada.

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mesta Kalamos.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

Među poginulima u požaru koji bukti u okolini Atine nema srpskih državljana, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Grčkoj.

(B92)

Napišite komentar