U trendu

KATASTROFALNI POŽARI U GRČKOJ – 74 MRTVIH, ima i NESTALIH TURISTA (video)

Pokraj Atine bukte požari. Spasioci iz minuta u minut pronalaze nove žrtve na ulicama, u automobilima, kućama. Do sada 60 žrtava, oko 150 povređenih.

Grčka je proglasila tri dana žalosti zbog požara, a premijer Aleksis Cipras izjavio je da Grčka prolazi kroz neizrecivu tragediju.

Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istocku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vartrogasnim vozilom, avioni, helikopteri, a u gašenju pomažu i brojni volonteri.

Pomoć u gašenju požara, Grčkoj je ponudilo više država, među kojima i Srbija.

Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela. Među povređenima je dosta dece, prenose svi svetski mediji.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posetu BiH. Proglašena je vanredna situacija.

Prvi požar koji je izbio juče pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva autoputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada.

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1021388657356402691

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mesta Kalamos.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

Među poginulima u požaru koji bukti u okolini Atine nema srpskih državljana, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Grčkoj.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar