U trendu

Vašington podržava prodaju aviona F-16 Turskoj

MADRID – Bajdenova administracija potvrdila je danas podršku potencijalnoj prodaji američkih borbenih aviona F-16 Turskoj, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo Finske i Švedske u NATO.

Selest Valander, pomoćnica za međunarodnu bezbednost američkog ministra odbrane, izjavila je tokom današnjeg razgovora sa novinarima da će snaženje odbrambenih sposobnosti Turske ojačati odbrambene kapacitete NATO, prenosi Rojters.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju modernizaciju turske ratne vazduhoplovne flote jer je to doprinos bezbednosti NATO, a samim tim i američkoj bezbednosti“, rekla je ona.

Turska je u oktobru uputila zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 40 lovačkih aviona F-16 kompanije Lokid Martin i skoro 80 kompleta za modernizaciju svoje postojeće ratne flote.

Iako je stav Vašingtona o prodaju aviona Turskoj bio prilično neodređen, Stejt department je u martu uputio pismo nekim članovima američkog Kongresa koji su se protivili prodaji američkih ratnih aviona Turskoj, u kojem se ukazuje da bi „odgovarajuće“ trgovinske veze SAD sa Turskom bile u interesu SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar