U trendu

„Vašington post“: Novi pravni udarci za bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

VAŠINGTON – Ministarstvo pravde i FBI pronašli su nove dokaze o mogućoj opstrukciji Republikanske stranke u vezi sa njihovom istragom o poverljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi prošle godine, objavio je „Vašington post“.

Agenti FBI su zaplenili nekoliko hiljada vladinih dokumenata u avgustu prošle godine, od kojih su neki vrlo poverljivi, sa Trampovog imanja u Mar-a-Lagu.

Ovo je samo jedna od dve kriminalne istrage koje vodi specijalni tužilac Džek Smit protiv bivšeg predsednika Amerike, prenosi Rojters.

Nakon što su Trampovi savetnici u maju dobili sudski poziv sa zahtevom da im se dokumenta vrate, 76-godišnji bivši predsednik je prelistavao neke od strogo poverljivih vladinih dokumenata u kutijama, očigledno želeći da zadrži određene stvari u svom posedu, navodi se u izveštaju koji se poziva na osobe koje su upoznate sa istragom, preneo je „Njujork post“.

FBI je zatim zaplenio 11 kompleta poverljivih dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago tokom racije u avgustu.

Neki od dokumenata pronađenih tokom racije označeni su kao visoko poverljivi.

Istražitelji, takođe, imaju dokaze koji ukazuju na to da je Tramp rekao drugima da dovedu vladine zvaničnike u zabludu početkom 2022. godine, pre sudskog poziva upućenog u maju, kada je Nacionalna uprava za arhive i dokumente radila na povratku dokumenata iz Trampovog vremena u Belu kući, piše „Vašington post“.

Najnovije otkriće dolazi u trenutku kada se pojavljuje više krivičnih istraga sa kojima se bivši predsednik suočava, uključujući optužnicu podignutu prošle nedelje na Menhetnu zbog novca koji je isplaćen zvezdi filmova za odrasle Stormi Denijels.

FBI je odbio da komentariše izveštaj, ali je Trampov portparol Stiven Čung kritikovao istrage u izjavi za „Vašington post“.

„Lov na veštice protiv predsednika Trampa nema nikakvu osnovu u činjenicama ili zakonu“, rekao je on.

Federalne istrage su samo deo Trampovih pravnih glavobolja.

Tramp se, takođe, suočava sa istragom u Džordžiji o tome da li je pokušao da poništi izbore 2020. godine koje je izgubio od aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena (80).

Tramp će se u utorak pojaviti pred sudom u Njujorku, gde će odgovarati na pitanja da li je podmitio Stormi Danijels u vreme predsedničke kampanje 2016 da ne govori o njihovoj navodnoj vezi iz 2006 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.