U trendu

Vatikan imenovao tri žene da učestvuju u proveri nominacija za biskupe

Poglavar rimo-katoličke crkve Papa Franja imenovao je danas tri žene za članove Vatikanske kancelarije koja proverava nominacije za biskupe, čime žene dobijaju pravo glasa u upravljanju Katoličkom crkvom.

Dikasterijum za biskupe nadgleda rad većine od 5.300 crkvenih episkopa, koji vode eparhije širom sveta.

Članovi dikasterija, među kojima su kardinali, biskupi, a sada i žene, sastaju se povremeno kako bi ocenili predložene nove biskupe čija imena prosleđuju ambasadori Vatikana.

Ambasadori obično predlože tri kandidata za svako otvaranje nakon konsultacija sa članovima lokalne crkve.

Papa i dalje donosi konačanu odluku i može zaobići kandidate koje predlažu njegovi ambasadori, a zatim proverava dikasterija.

Dodavanje žena u proces konsultacija je ipak značajno i odgovor je na pozive da se razbije sveštenička hijerarhija Svete stolice koja se sastoji samo od muškaraca i na zahteve da žene imaju veće učešće u donošenju odluka u crkvi.

Novi članovi su sestra Rafaela Petrini, koja već ima visoku poziciju u Vatikanu kao generalna sekretarka države Vatikan, koja vodi Vatikanske muzeje i druge administrativne delove teritorije.

Takođe sestra Ivon Reungoat, bivša pretpostavljena Kćeri Marije Pomoćnice, religioznog reda poznatog i kao Sestre Salezijanke i predsednica krovne katoličke ženske grupe Svetske unije ženskih katoličkih organizacija Maria Lia Zervino.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar