U trendu

Vatikan: Novi priručnik protiv zlostavljanja u Crkvi stupa na snagu 30. aprila

RIM – Kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Čikaga, pozdravio je objavljivanje ažurirane verzije „Vos estis luks mundi“ („Vi ste svetlost sveta“), priručnika koji je papa Franja objavio 2019. godine, u cilju uspostavljanja novih proceduralnih normi za borbu protiv seksualnog zlostavljanja unutar rimokatoličke crkve.

Kako danas prenosi Vatikan njuz, kardinal je istakao da novi priručnik, koji će stupiti na snagu 30. aprila, potvrđuje želju Crkve da iskoreni seksualno zlostavljanje i pruži pravdu žrtvama.

Nadbiskup Čikaga, koji je i član vatikanske radne grupe za zaštitu maloletnika, kaže da ažurirani dokument pokazuje želju pape da zaštiti žrtve zlostavljanja i da im pruži pravdu.

„Najpre bih primetio da to nije novi dokument, već je potvrda onoga što je Sveti Otac uradio u originalnom priručniku, na osnovu iskustva Crkve širom sveta. Mislim da je važno shvatiti da je ovo trajno, a ne eksperiment,“ rekao je Čupić za zvanični portal Svete stolice.

Prema njegovim rečima, dokument je plod širokih konsultacija i iskustva drugih Crkava, tako da je došlo do određenih pomaka, kao što je dodavanje laika i laičkih udruženja, koji će od sada takoće biti obuhvaćeni smernicama „Vos Estisa“.

„Poenta nije u tome da se fokusiramo samo na određenu grupu ljudi u Crkvi, već da žrtve zlostavljanja budu primarni fokus. Kad god postoji akcija usmerena protiv nekoga ko je ranjiv ili mlada osoba, Crkva to shvata ozbiljno, bilo da se radi o postupcima klerika ili laika.

Takođe, kako je naveo, biskupije i nadbiskupije moraju imati organizaciju ili kancelariju, koja je dostupna javnosti za prijem prijava o slučajevima zlostavljanja. On je dodao da u Sjedinjenim Državama sve države imaju takve kancelarije, što nije slučaj širom sveta.

Čupić je naveo da je prioritet Crkve saradnja sa lokalnim organima i poštovanje zakona zemlje.

„Ovo nije samo pitanje Crkve. Ovo nije samo stvar greha. Ovo je zločin, koji mora biti sankcionisan od strane pravosudnih organa u bilo kojoj zemlji,“ naveo je kardinal.

Kako je dodao, ovo je jasan pokazatelj da će papa smatrati odgovornim ne samo počinioce, već i ovlašćena lica unutar crkve čija je dužnost odgovornost da zaštite žrtve, ukoliko propuste to da učine.

Papa Franja objavio je ažuriranu verziju priručnika iz 2019. godine, koji nudi specifične procedure za regulisanje postupaka Crkve u borbi protiv seksualnog zlostavljanja.

Služba za štampu Svete stolice objavila je danas novi tekst, koji stupa na snagu 30. aprila i zamenjuje verziju objavljenu u maju 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.