U trendu

Vatra progutala Notr Dam koji je zvonio u čast srpske vojske 1389. – odmah kreće obnova (video)

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je večeras zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske.

U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu.

Pariska katedrala koju je večeras zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno sto godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena – duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše „Jutarnji list“.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u toku.

Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Vatrogasci: Struktura Notr Dama sačuvana

Posle višečasovne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila pariski Notr Dam, nadležni su oprezni u procenama, ali veruju da je struktura ove srednjevekovne katedrale sačuvana od potpunog uništenja i dve kule.

„Struktura je spasena“, rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, prenosi Rojters.

Kako je dodao, dve trećine krova je izgorelo.

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Loren Nune rekao je da nadležni ostaju „oprezni“ u procenama, ali da gaje „mnogo veći optimizam“ nego ranije.

Makron: Požar u Notr Damu nacionalna katastrofa

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je večeras do katedrale Notr Dam koju je zahvatio veliki požar.

On je rekao da požar u ovom monumentalnom zdanju smatra nacionalnom katastrofom.

Makron se odmah uputio na sastanak u obližnjem sedištu policije u Parizu, prenosi AP.

Portparol vatrogasne službe rekao je da će narednih sat i po biti „ključno“ da se vidi da li će vatra moći da se obuzda, prenosi Rojters.

Agencija za civilnu bezbednost saopštila je da se za gašenje požara koriste „sva sredstva“ osim aviona iz kojih bi se ispuštala voda.

Ovi avioni, kako navode, nisu pogodni za gašenje ovog požara jer bi izbacivanje vode na zgradu moglo da izazove njeno potpuno rušenje.

Na licu mesta je i 400 vatrogasaca. Gradom se raširio oblak dima, a plamen se vidi i sa udaljenosti od više kiloemtara. Zbog požara jedan deo ostva na kome se nalazi Notr Dam je evakuisan, prenose francuski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.