U trendu

VB nije prihvatila da se odrzi sednica SB UN o Buči

MOSKVA – Velika Britanija nije dala saglasnost da bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u ukrajinskom gradu Buča,.

Rusija će danas ponovo zatražiti sazivanje sednice o tom pitanju, saopštila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Ona je na Telegramu napisala da će Rusija danas ponovo zatražiti sazivanje sednice Saveta bezbednosti u vezi sa, kako je navela, „zločinačkim provokacijama ukrajinske vojske i radikala u tom gradu“, prenosi RIA Novosti.

Britanski misija pri UN, koja predsedava SB u aprilu, saopštila je da će Savet bezbednosti održati ranije zakazanu raspravu o Ukrajini u utorak, a da se neće sastati u ponedeljak na zahtev Rusije, javlja Rojters.

Događaji u gradu Buča kod Kijeva dodatno su rasplamsali uzajamne optužbe Rusije i Ukrajine koje su u vojnom sukobu od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. februara.

Naime, ukrajinske vlasti i mediji podelili su snimak, navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, na kojem se vide tela poginulih koja leže na putu. Ukrajina je optužila Rusiju da je počinila ratni zločin u tom gradu, što Moskva kategorički odbacuje i najavila istragu.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su sve fotografije i video materijali koje je objavio Kijev „provokacija“ i da su sve ruske jedinice napustile Buču 30. marta.

Glavni ruski istražitelj naredio je danas pokretanje zvanične istrage povodom, kako je navedeno, ukrajinskih „provokacija“ nakon što je Kijev optužio rusku vojsku za ubistva civila u gradu Buča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.