Velika Britanija obećala zemlju Kipru ako se ponovo ujedini

Velika Britanija je spremna da pokloni Kipru, u slučaju mirovnog sporazuma između kiparskih Turaka i Grka, velike delove teritorije na tom ostrvu na kojima se nalaze britanske vojne baze, izjavio je u petak u Nikoziji šef britanske diplomatije Filip Hamond.
„Jasno smo stavili do znanja da je, u slučaju pronalska rešenja, Velika Britanija spremna da vrati važan deo teritorije Kipru“, rekao je Hamond posle razgovora s kiparskim kolegom Joanisom Kasulidisom.

Hamond je izrazio nadu da bi to povoljno uticalo na privredu ostrva podeljenog od 1974. godine.

Britanija, bivša kolonijalna sila na Kipru, zadržala je dve vojne baze, koje su ostale pod britanskim suverenitetom posle nezavinosti zemlje 1960. godine.

Iz baze kod Limasola, britanska avijacija sprovodi vazdušne napade na položaje sunitskih ekstremista iz Islamske države u Iraku od septembra 2014. godine.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN. Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.