U trendu

Veliki izgledi da počne izrada statuta ZSO

U dijalogu Beograda i Prištine u sredu uveče je u Briselu došlo do velikih izgleda da počne izrada statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), izjavio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

Djurić je u pauzi runde dijaloga izmedju premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, rekao da postoje ozbiljne šanse da se odblokira pitanje izrade statuta ZSO i da o tome počne da se razgovara „često, snažno i redovno“ posle gotovo šest meseci blokade.

On je rekao da bi to bio veliki korak ka formiranju ZSO, što je za srpsku stranu od ključnog značaja zbog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Na opasku novinara da je Ustavni sud Kosova stavio primedbe za formiranje ZSO, Djurić je naglasio „da Srbija ne priznaje niti će priznati oduku takozvanog Ustavnog suda u Prištini, a pouzdan osnov za sve biće sporazum od 25. avgusta i ništa drugo“.

„Odluku smatramo internim aktom koji nema veze sa ovim dijalogom i ne proizvodi nikakve obavezujuće posledice za srpsku stranu“, rekao je Djurić.

Djurić je kazao da se večeras u dijalogu pokreće pitanje i „politički motivisane“ presude lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i dodao da srpska strana traži da se Ivanović odmah oslobodi i da mu se obezbedi pošteno sudjenje, jer za sadašnju presudu nije bilo valjanih dokaza.

On je naveo i da se u dijalogu razmatra sporazum o diplomama iz 2011. godine, uputivši oštre kritike prethodnom pregovaraču sa srpske strane i tadašnjem članu Demokratske stranke Borislavu Stefanoviću.

„To je veoma loše ispregovarano za srpsku stranu“, rekao je Djurić koji je objasnio da je iz tog sporazuma izostavljen Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.

Djurić je rekao da sporazum o slobodi kretanja takodje ima ozbiljne mane, jer je tim sporazumom predvidjen „jako loš položaj za naše tablice“.

Kako je objasnio, ne mogu se Srbima na Kosovu nametati tablice Kosova kao statusna odrednica.
 
Prema njegovim rečima, delegacija Srbije se trudi da sve te manjkavosti ispravi i približi se potrebama Srba na Kosovu.

„Jako je težak dijalog koji se vodi sada u Briselu, a na dnevnom redu je i pitanje nasrtaja na srpsku imovinu na teritoriji Kosova i Metohije“, kazao je Djurić.

On je naveo i da je jasno da će izbori biti održani na teritoriji čitave Srbije.

Na pitanje da li je prištinska strana pristala da se izbori održe na Kosovu, on je odgovorio da nema nikakve sumnje da će oni biti održani na celoj teritoriji zemlje, uključujući i Kosovo i Metohiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.