Veliki poraz Dzonsona,poslanici protiv izlaska bez sporazum

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski parlament odobrio je u utorak pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti danas.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, preneo je sinoć AP.

On je rekao da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

„Ne želim izbore, ali ako poslanici sutra budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši“, rekao je Džonson.

On je dodao da će odmah preuzeti prvi korak kojim će zatražiti od poslanika da odobre raspisivanje vanrednih izbora.

Bi-Bi-Si javlja da su svih 21 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije, koji su glasali za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, izbačeni iz partije.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums.

Džonson je juče izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.