U trendu

Venci na spomenik stradalim pripadnicima Šestog odreda SBD

BANJALUKA – U Zalužanima kod Banjaluke danas su položeni venci na spomenik 13 stradalih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije.

U Centru za obuku MUP-a Republike Srpske venac je položila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije vence su položile delegacije Komande specijalne antiterorističke jedinice, predstavnici Centralnog odreda, bivši pripadnici Šestog odreda iz Banjaluke i iz drugih gradova Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, pripadnici MUP-a Srpske i delegacija grada Banjaluka.

Šesti odred je bio među elitnim specijalnim jedinicama, formiran je 1992. godine u Banjaluci, a do 1995. godine kroz njegove redove je prošlo 511 pripadnika, prenela je RTRS.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

Odred je odlikovan Medaljom zasluga za narod, Karađorđevom zvezdom prvog, drugog i trećeg reda, Ordenom Miloša Obilića pet puta i Medaljom Milana Tepića šest puta.

Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar