Vent: Ekonomske prognoze za Srbiju među najboljima u Evropi

BRISEL, 10. decembra ( Tanjug) – Šefica odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Katrin Vent, kaže da se Srbija, kao i ostatak Evrope trenutno nalazi u jednoj od najtežih situacija u svetu kada je reč o pandemiji Kovid 19, ali i da ima i pozitivnih vesti za zemlju.

”Sa pozitivne strane, ekonomske prognoze Srbije su među najbolima u Evropi. Nadamo se da će predviđanja takve otpornosti zemlje biti i potvrđena”, kaže Vent.

Vent je tokom današnje debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamneta o izvešataju o Srbiji, navela da se pristupni proces Srbije usporio i da je na kraju 2020. godine „skor otvorenih poglavlja i dalje 18 od 35“, uz dva privremeno zatvorena poglavlja.

”Sada kada Srbija ima novu vladu moramo intenzivno da se angažujemo sa njom kako bi se napredovalo u evropskim reformama”, navodi Vent.

Ona dodaje da Evropska komisija već vidi ohrabrujuće signale od strane Srbije kao što su pokretanje ustavne reforme u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, usvajanje Akcionog plana za primenu Medijske strategije i uspostavljanje Radne grupe o izvorim reformama.

Vent je pozdravila zalaganje Evropskog parlamenta na Međustranačkom dijalogu u Srbiji kao i izjavu predsedavajućeg Skupštine Srbije Ivice Dačića da će se taj dijalog nastaviti u 2021. godini.

Za sledeću nedelju najavila je održavanje Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

”To će biti važna prilika da se ohrabre dalje reforme i napredak i potvrdi EU podršaka evropskoj pespektivi Srbije”, zaključila je Vent.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.