Ves Mičel menja Viktoriju Nuland

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će imenovati Vesa Mičela za novog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, prenosi portal Demostat.

Tu funkciju je u prethodnoj administraciji Baraka Obame obavljala Viktorija Nuland.

Mičel nije imao iskustva u radu na pozicijama u državnoj administraciji, a poznat je po tvrdom stavu prema Rusiji i očekuje se da će Senat SAD potvrditi njegovo imenovanje.

Radi se o stručnjaku za NATO i transatlantske odnose. Mičel je 2005. godine osnovao Centar za analizu evropske politike (CEPA), na čijem je čelu bio od 2009. godine.

Tokom predsedničke kampanje 2012. godine Mičel je bio u tranzicionom timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija „Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći“.

„Zapad se posle završetka hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine – nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći“, napisao je Mičel o Rusiji.

Mičel će se pridružiti timu najviših zvaničnika koji se zalažu za tvrd pristup prema Rusiji, Mekmasteru,ministru odbrane Džejmsu Matisu i direktorki za Evropu i Rusiju u Nacionalnom savetu za bezbednost Fioni Hil.

Ves Mičel diplomirao na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao je na Fraj univerzitetu u Berlinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike