Više od polovine lekara želi da napusti posao u bolnicama

RIM – Oko 54 odsto trenutno zaposlenih lekara namerava da u naredne dve godine da napusti posao u javnim bolnicama, piše list “Il Manifesto” pozivajući se na rezultate koje je nakon istraživanja objavio sindikat bolničkih lekara Italije.

Lekari su, pokazala je anketa, nezadovoljni jer su preopterećeni poslom zbog nedostatka osoblja, što je došlo još više do izražaja u vreme pandemije kovida19

Navode i da su nedovoljno plaćeni, da nisu konsultovani kada je reč o odlučivanju,a nezadovoljni su organizacijom posla i veruju da je njihov posao rizičan i veoma stresan. Kao posledica nezadovoljstva, već sada mnogi lekari napuštaju posao u javnim bolnicama, i odlaze da rade u privatnim klinikama gde je posao lekara manje stresan.

Generalni sekretar nacionalnog sindikata lekara Karlo Palermo je kritikovao poteze vlasti koje su, i u vreme pandemije, nastavile da zapošljavaju lekare uz privremene ugovore, na određeno što podrazumeva manje plaćanjei, ili se oslanjaju na rad
specijalizanata koji su “maksimalno iskorišteni i minimalno plaćeni”, rekao je.

Predsednik nacionalne Federacije lekarskih komora Filipo Aneli je ocenio da je pandemija pokazala teške posledice decenijskog smanjenja ulaganja u zdravstvo. On je podsetio da je pre dve godine sindikat lekara, da bi pokazao iskorištenost zaposlenih bolničkih lekara, objavio podatak da su oni odradili 15 miliona prekovremenih sati koje nisu nikada naplatili.

U Italiji trenutno nedostaje oko 7 hiljada lekara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.