U trendu

Visoke diplomate osudile severnokorejsko lansiranje raketa

HONOLULU – Šefovi diplomatija Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država osudile su severnokorejsko lansiranje balističkih projektila.

Nakon jednodnevnih sastanaka u Honoluluu, američki državni sekretar Entoni Blinken, južnokorejski ministar spoljnih poslova Čang Ui-jong i japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, u zajedničkom saopštenju ocenili su seriju od sedam lansiranja projektila kao destabilizirajujuću, prenosi Gardijan.

Pjongjang treba da „prestane sa svojim nezakonitim aktivnostima i umesto toga da se uključi u dijalog“, poručili su oni.

„Severna Koreja je u fazi provokacije“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare zajedno sa kolegama.

„Nastavljamo da radimo na pronalaženju načina da pozovemo Severnu Koreju na odgovornost“, rekao je on i najavio nove sankcije protiv osmoro ljudi i subjekata koji su povezani sa vladom Severne Koreje.

Trojica diplomata su ponovila posvećenost denuklearizaciji čitavog Korejskog poluostrva i spremnost da se nastave pregovori sa Pjongjangom.

„Sekretar i ministri spoljnih poslova naglasili su da nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i istakli su kontinuiranu otvorenost za susret bez preduslova“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Severna Koreja ima dugu istoriju korišćenja provokacija, poput raketnih ili nuklearnih proba, kako bi tražila međunarodne ustupke.

Takođe, mnogi vide ove testove kao pokušaj pritiska na Bajdenovu administraciju da ublaži sankcije, navodi Gardijan.

Severna Koreja je odbila američke ponude da nastavi diplomatiju, rekavši da se neće vratiti pregovorima osim ukoliko Vašington ne odustane od, kako je navedeno, neprijateljske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.