U trendu

Vlada Kine podržala policiju Hongkonga koja se sukobljava s demonstrantima

Vlada Kine je saopštila da podržava napore policije Hongkonga na zaštiti života i bezbednosti gradjana te autonomne kineske teritorije posle sukoba prethodnih dana.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je danas da protesti u Hongkongu, koji traju već šest meseci, „više nisu prosta, mirna demonstracija“.

„To je šaka kriminalaca koja vrši nasilje nad običnim gradjanima. Oni su poremetili društveni red“, kazao je Geng.

On je kritikovao američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je u petak komentarisao trgovinski rat Vašingtona i Pekinga i situaciju u Hongkongu, rekavši da se SAD i druge zemlje nadaju da će Kina poštovati princip „jedna zemlja, dva sistema“, u vezi s Hongkongom.

Geng je danas kazao da Pompeo sa sobom svuda nosi „izlizani tekst“ s namerom da optuži Kinu.

Protesti u Hongkongu, često nasilni, traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

U sukobima s demonstrantima hongkonška policija redovno koristi suzavac, palice i gumene metke, a aktivisti je optužuju za prekomernu upotrebu sile.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.