U trendu

Vlada Nemačke naručuje istraživanje o sistemskom rasizmu

BERLIN – Vlada Nemačke naručiće istraživanje o institucinalnom rasizmu u društvu, saopštilo je danas nemačkom Ministarstvo unutrašnjih poslova, posle serije skandala izazavnih pošto je otkriveno da mnogi policajci i vojnici imaju krajnje desničarske stavove.

Kako navodi Rojters, studija neće obuhvatiti samo rasizam u policiji, što je deo kompromisa između socijaldemokrata, koju već dugo traže ovo istraživanje, i konzervativnog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji se protivio da se ono bavi pre svega policijom.

Prošlog meseca 29 policijskih oficira osumnjičeno je da su na privatnim skupovima delili slike nacističkog vođe Adolfa Hitlera i montirane slike izbeglica u gasnim komorama.

Rojters podseća da je to bio najskandalozniji incident među mnogima u poslednje vreme, u kome se vide uniformisani državni zvaničnici kako privatno iskazuju rasističke stavove kojima su dužni da se suprotstavljaju.

Zehofer se oduvek suprotstavljao zahtevima da se ispitivanje, podstaknuto u poslednje vreme i pokretom „Životi crnaca su važni“ u SAD, usmeri pre svega na policiju kao glavnog nosioca rasizma.

Zato će istraživanje obuhvatiti i nasilje i mržnju usmerenu ka policiji.

Aktivisti i neki političari dugo optužuju policiju da ne čini dovoljno da iz svojih redova isključi potencijalno nasilne nacionaliste, što je, podseća Rojters, osetljivo pitanje u Nemačkoj gde je jaka svest o genocidu na milionima Jevreja pod Hitlerom tokom Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.