U trendu

Vlada Španije: Katalonski lideri odbacuju pokušaj dijaloga

MADRID – Španska vlada optužila je danas katalonske lidere, koji se zalažu za nezavisnost te pokrajine, da odbacuju njene pokušaje da započne dijalog, čiji je cilj rešavanje separatističke krize između Madrida i tog bogatog regiona.

Do zastoja u pregovorima dolazi u nelagodno vreme za manjinsku vladu premijera Pedra Sančeza, uoči glasanja naredne nedelje o budžetu za 2019. godinu, koje će najverovatniije propasti bez podrške katalonskih stranaka, i uoči početka suđenja 12 separatističkih lidera u utorak, konstatuje Rojters.

Zamenica španskog premijera Karmen Kalvo rekla je da su grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije odbacile okvir za pregovore, koji je predložila vlada, jer žele da se na dnevnom redu nađe referendum o nezavisnosti, što Madrid ne bi prihvatio.

„Godinama su tražili dijalog. Uradili smo to. Ako to nije dovoljno, moramo da stanemo“, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Kalvo je prethodno rekla da su katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost odbacile pregovarački okvir koji je predložila centralna vlada, s ciljem rešavanja separatističke krize između Madrida i bogatog severoistočnog regiona.

„Grupe koje se zalažu za nezavisnost ne prihvataju okvir koji smo predložili“, rekla je Kalvo na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, a prenosi Rojters.

Ukoliko predlog budžeta za 2019. godinu ne bude odobren, Španiji prete vanredni parlamentarni izbori ove godine, na koje je opozicija i ranije pozivala u okviru kritike vladinog plana za otvaranje pregovora sa katalonskim separatistima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar