U trendu

Vlada spremna da garntuje bezbednost svim građanima CG

PODGORICA – Premijer Zdravko Krivokapić sastao se danas u Podgorici sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom, koji traži da se ceremonija ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija izmesti iz Cetinjskog manastira.

U vladinom saopštenju se navodi da je na sastanku konstatovano da trenutna bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, te da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Premijer je, navodi se, istakao da je zajednička dužnost svih državnih organa i subjekata, pa i građana da se smanje tenzije i upućuju poruke tolerancije.

Krivokapić je rekao i da su u građanskoj državi politika i crkva odvojene, da svaki čovek ima pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje.

Povod za ovaj sastanak je situacija nastala najavom ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija na Cetinju 5. septembra.

„Država je spremna da garantuje bezbednost svim građanima Crne Gore. Nije u nadležnosti lade da odlučuje gde će i kada bilo koja verska organizacija, pa tako ni Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara“, istakao je Krivokapić.

On je, navodi se, naglasio da je dužnost svih da razumeju jedni druge i prihvate pravo drugoga na različitost, ne deklarativno, već na delu.

Kašćelan je rekao da je prioritet lokalne vlasti očuvanje stabilnosti, mira i bezbednosti građana.

Ponovio je stav da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.