U trendu

Vlada Turske dobila ponudu NATO za pomoć posle zemljotresa

ANKARA – Turska vlada je dobila ponudu za pomoć od Severnoatlantskog saveza (NATO), nakon razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je rano jutros pogodio 10 provincija na jugu Turske.

Ponude da pomognu Turskoj poslali su i EU i 45 zemalja, saopštio je tokom današnjeg TV obraćanja predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i potvrdio da je bilans zemljotresa u Turskoj najmanje 912 poginulih, prenosi CNN.

„Nadamo se da ćemo zajedno prevazići ovu katastrofu što je pre moguće“, rekao je Erdogan.

Evropska unija je saopštila ranije danas da je mobilisano 10
timova za potragu i spasavanje nestalih i zatrpanih posle zemljotresa u Turskoj.

„Deset timova za urbanu potragu i spasavanje je brzo mobilisano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj i Rumuniji. Oni bi trebalo da podrže prve spasilačke napore na terenu“, potvrdili su komesar EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borel i komesar EU za krizni menadžment Janez Lenarčić.

Saopšteno je i da su svoje spasilačke timove ponudile Italija i Mađarska.

U susednoj Siriji je poginulo najmanje 386 ljudi, uključujući njih 239 uglavnom u regionima Alepa, Hame, Latakije i Tartusa, javila je ranije sirijska državna televizija.

NVO Beli šlemovi, zvanično poznata kao Civilna odbrana Sirije, takođe je prijavila najmanje 147 smrtnih slučajeva u oblastima severozapadne Sirije pod kontrolom opozicije, a prijavljeno je da ima još više stotina povređenih širom zemlje.

Pomoć Turskoj uputila je i Srbija koja će u tu zemlju poslati Specijalističke timove za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa 21 pripadnikom i 3 oficira za vezu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.