U trendu

Vladajuća partija u Angoli pobedila na izborima, ministar odbrane preuzima vodjstvo zemlje

Izborna komisija Angole progasila je danas pobedu vladajuće partije MPLA na parlamentarnim izborima, posle čega bi trebalo da bude izabran novi predsednik zemlje posle 38 godina.

Predsednika Angole bira većina u parlamentu, a ministar odbrane Žoao Lorenco trebalo bi da nasledi Žozea Eduarda dos Santosa koji je od 1979. godine bio predsednik te zemlje koja je siromašna iako ima puno nafte, preneo je Asošijetid pres.

Izborna komisija je saopštila, na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, da je MPLA osvojila četiri miliona, odnosno 61 odsto glasova, a da je vodeća opoziciona partija UNITA dobila 1,8 miliona, odnosno 27 odsto glasova. Oko 23 odsto birača nije izašlo na izbore.

Pobeda stranke MPLA znači kontinuitet s dosadašnjom vladom, ali se neki analitičari nadaju da će Lorenco, koji je obećao borbu protiv široko rasprostranjene korupcije i zloupotreba, doprineti povećanju transparentnosti.

Ministar odbrane Lorenco (63) bivši je guverner, učesnik rata protiv portugalske kolonijalne vlasti i dugog gradjanskog rata koji je u Angoli trajao od 1975. do 2002. godine.

Očekuje se da će Dos Santos (74) ostati na čelu MPLA, koja je partiju UNITA, nekadašnjeg neprijatelja iz vremena gradjanskog rata, pobedila znatno manjom razlikom nego na izborima 2012. godine kada je MPLA imala 72 odsto.

U parlamentu sa 220 mesta MPLA će imati 150 poslanika, 25 manje nego do sada, dok će UNITA imati 51 umesto dosadašnja 32 mandata.

U gusto naseljenoj provinciji Luandi, u kojoj je i istoimeni glavni grad Angole, pobedila je opozicija. Stranka MPLA je 2012. godine pobedila u toj provinciji osvojivši 59 odsto glasova, a sada je osvojila 48 odsto, dok dve opozicione liste imaju u zbiru 50 odsto.

Borci za ljudska prava navode da je MPLA koristila državnu mašineriju tokom kampanje i da je većina medijskih priloga bila usmerena na vladajuću stranku. Opozicione stranke tvrdile su da je pre glasanja bilo neregularnosti, što je vlast negirala.

Stanje ekonomije Angole, veoma zavisne od nafte, znatno se pogoršalo zbog pada cena nafte u svetu, a opozicija je pokušala da profitira na sve većem nezadovoljstvu mladih ljudi.

Pravo glasa na izborima imalo je 9,3 miliona ljudi. Izborna komisija Angole saopštila je da je glasanje proteklo glatko, uprkos manjim problemima i kašnjenjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar