U trendu

Vladika: Crkva u Jasenovcu prva žrtva logora, rušena i obnavlj

JASENOVAC – Manastir Jasenovac, u kome će danas patrijarh srpski Porfirije služiti doksologiju, nekadašnja je parohoijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko – slavonski Jovan bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala i mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine – od Korduna, Like, Banije.

Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

„Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči – ‘praštati moramo, zaboravljati ne smemo’ i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj“, kazaoi je vladika Jovan.

Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. Godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.