U trendu

Vlasnik Amazona Džef Bezos povećao svoje bogatstvo

Bogatstvo Džefa Bezosa (Jeff Bezos) vlasnika Amazona ponovo je poraslo i dostiglo nove rekorde, prema Blumbergovoj listi milijardera (Bloomberg Billionairs Indeks).

Njegovo bogatstvo je u ponedeljak dostiglo 150 milijardi dolara, čime je on daleko ispred osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i njegovih 95 milijardi dolara, prema procenama Blumberga.

Skok cena akcija Amazona koji je Bezos osnovao i čiji je glavni akcionar sa gotovo 17 odsto, doneo mu je 50 milijardi dolara ove godine.

Bogatstvo Bila Gejtsa kratko je dostiglo 100 milijardi dolara 1999. godine, što je prag koji je 54-orogodišnji Bezos sada lako prešao.

Istorijski, Bezos je ipak daleko iza drugih američkih bogataša kao što je naftni magnat Džon Rokfeler (koji je umro 1937) ili kralj čelika Endru Karnegi (umro 1919), čije bi bogatstvo danas dostiglo 300 milijardi dolara ako se uzme u obzir inflacija, navodi agencija Frans pres.

Bezos je 2014. godine vredeo 32 milijarde dolara. On je osnovao Amazon, na početku običnu onlajn knjižaru, 1994. godine. Ta multinacionalna kompanija danas je jedna od najmoćnijih na svetu i diversifikovala je aktivnosti ulazeći u klaud (skladištenje onlajn podataka), veštačku inteligenciju i video striming.

Bezos je kupio američki list Vašington Post 2013. godine.

Objava o njegovom bogatstvu stigla je u vreme kada Amazon lansira svoju super promociju „Prajm dej“ kada se pretplatnicima programa Prajm nude popusti tokom 36 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar