U trendu

Vlasti Kambodže oslobodile 26 aktivista

PNOM PEN – Kambodža je oslobodila 26 političkih, ekoloških i omladinskih aktivista optuženih za podstrekavanje protivnika vlasti, što su grupe za zaštitu ljudska prava ocenile kao pozitivan korak, ali uz podsećanje da je mnogo aktivista i dalje u zatvoru.

Premijer Hun Sen, koji vlada Kambodžom 36 godina, dobija pozive da poboljša stanje ljudskih prava uoči samita Azija i Evropa čiji je Kambodža domaćin ovog meseca, prenosi Rojters.

Portparol ministarstva pravde Čin Malin potvrdio je oslobađanje aktivista, ali je negirao bilo kakav međunarodni pritisak rekavši da je određeni broj aktivista oslobođen kako bi se smanjila pretrpanost u zatvorima.

„Ovo je normalna sudska procedura, sud nije obraćao pažnju na to da li ste aktivista ili ne. Rešavamo slučajeve koji su ‘zaglavljen’ u sudovima i smanjujemo popunjenosti u prepunim zatvorima“, rekao je danas Čin Malin.

Među onima koji su pušteni između 5. i 12. novembra ove godine bili su i članovi grupe za zaštitu životne sredine Majka priroda Kambodže, aktivisti opozicione stranke i sindikalni lider Rong Čun, međutim optužbe protiv njih nisu odbačene, saopšteno je iz Hjuman rajts voča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.