U trendu

Vodeći bugarski političari pozdravili sankcije SAD

SOFIJA – Vodeći bugarski političari pozdravili su danas uvođenje američkih sankcija protiv trojice Bugara i 64 kompanije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom ove trojice zbog navodne korupcije.

Lider opozicione ITN stranke Slavi Trifunov nazvao je to prijateljskom rukom partnera, preneo je Rojters.

I bivši premijer Bojko Borisov pozdravio je sankcije i negirao da ima bilo kakve veze sa onima koji su na „crnoj listi“.

„Nismo dobili ni centa od Božkova…Upoznao sam se sa Peevskim samo da bi razgovarao o političkim pitanjima. Nemamo zajedničke kompanije ili bilo koji zajednički posao“, rekao je on.

SAD su juče uvele sankcije za tri državljana Bugarske i 64 kompanije kojima oni upravljaju, optužujući ih za umešanost u korupciju u ovoj zemlji.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da se sankcije uvode za biznismena Vasila Kroumova Božkova, zbog planova da omogući kanale ruskim vlastima za uticaj na bugarsku vladu.

Sankcije su uvedene i za Deljana Slavčeva Peevskog, bivšeg člana parlamenta i Ilka Dimitrova Željazkova, bivšeg vladinog zvaničnika i 64 kompanije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom ove trojice.

EU već dugo vrši pritisak na Bugarsku, koja je članica od 2007. godine, da suzbije duboko ukorenjenu korupciju i poboljša standarde u primeni vladavine prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar