U trendu

Vojnici SAD u Poljskoj u neposrednoj blizini granice sa UKR

VAŠINGTON – Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocenio je Glas Amerike.

Granica Ukrajine sa Poljskom postala je glavna kapija za izbeglice koje beže od sukoba. Ali ona takođe postaje ključna strateška granica, kanal za NATO oružje koje ide u Ukrajinu, i potencijalno buduće žarište, navodi Glas Amerike.

Trupe američke 82. vazdušno-desantne divizije u poljskim Karpatskim planinama su deo od 5.000 američkih vojnika koji su proteklih nedelja poslati u Poljsku, kao pojačanje četiri hiljade američkih vojnika već stacioniranih u toj zemlji. NATO šalje poruku da će braniti „svaki pedalj“ teritorije alijanse.

Dok hiljade američkih vojnika izvode vežbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini.

Sve je veći strah od slučajnog kontakta između vojnika SAD i Rusije. Otvorena je i „vruća“ linija kako bi se izbegao taj scenario. Ali postoji i bojazan da bi NATO trupe u istočnoj Evropi mogle da budu meta u slučaju eskalacije.

NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar