najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vraća li se nacizam u Nemačku?

Prvi put od ujedinjenja dve Nemačke, donedavno potpuno marginalna ekstremno desna stranka AfD je, na nedeljnim izborima u Berlinu obezbedila mesta u parlamentu osvojivši čak 14,2 odsto glasova biračkog tela, svega 3,4 odsto manje od najuticajnije CDU Angele Merkel.

To se dogodilo samo tri dana nakon što je berlinski gradonačelnik Mihael Miler upozorio da bi dvocifreni postotak glasova za ovu stranku širom sveta bilo „protumačeno kao znak povratka ekstremne desnice i nacista u Nemačku“, prenosi londonski Independent.

Ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) popularnost poslednjih meseci stiče na islamofobiji i antiimigrantskoj politici širom Nemačke, dok CDU Angele Merkel beleži neke od najgorih rezultata u istoriji.

Poređenja radi, CDU Angele Merkel osvojio je tek nešto više glasova, 17,6 posto, a to je jasan znak da se glasači ne slažu s aktuelnom politikom.

Inače, Merkelova je do izbegličke krize uživala veliku popularnost u Nemačkoj.

Ujedno, ovo je i upozorenje za CDU pred parlamentarne izbore koji se održavaju u oktorbru naredne godine.

Relativni pobedni berlinckih izbora je stranka levog centra SPD koja je osvojila 21,6 posto glasova na izborima.

Ipak, pravi pobednik je ekstremno desni AfD.

„Od nule do dvcifrenog postotka, a to je početak u Berlinu“, rekao je član te stranke Georg Pazderski.

Njegova rečenica je, kako se navodi, potpuno tačna jer je AfD praktično do nedavno bio marginalna desničarska stranka, a sada ima podršku značajnog broja urbanog stanovništva glavnog grada.

AfD je u velikom usponu i stoga je za očekivati da bi dogodine na izborima ova ekstremna desnica mogla ostvariti još značajnije rezultate.

„Ostvarili smo odličan rezultat. Stigli smo do glavnog grada i na putu smo za Bundestag“, rekla je Beatriks von Storh, jedna od čelnica stranke.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike