U trendu

Vratila se jedna od najopasnijih bolesti današnjice: Već odnela 17 života

Demokratska Republika Kongo suočena je sa novom epidemijom ebole koja je već odnela 17 života u pokrajini Ekvator, na severozapadu zemlje, objavilo je u utorak ministarstvo zdravlja te zemlje.

„Do 3. maja ministarstvo zdravstva zabeležilo je dvadeset i jedan slučaj groznice uz krvarenje i 17 smrtnih slučajeva“, navelo je ministarstvo u saopštenju.

To je deveta epidemija ebole u DR Kongu od otkrića tog virusa u zemlji 1976. godine. Vlada je donela plan borbe protiv epidemije, prenosi AFP.

Ekipa ministarstva zdravstva, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Doktora bez granica (MSF) stigla je u grad Bikoro, epicentar epidemije. Bolest je otkrivena u ekvatorijalnom šumskom području, koje se graniči sa Republikom Kongo, oko 600 km severozapadno od Kinšase.

WHO navodi da želi da skupi nove uzorke i upozori stanovništvo na prevenciju i kontrolu, rekao je direktor te organizacije za Afriku, dr Matshidiso Moeti.

Poslednja epidemija ebole u DR Kongu bila je 2017. i brzo je stavljena pod kontrolu, a prema službenim podacima tada su umrle 4 osobe. Strašna epidemija pogodila je Zapadnu Afriku između 2013. i 2016. kada je 11.300 osoba smrtno stradalo, a ukupno je bilo zabeleženo 29.000 obolelih, od čega više od 99 posto u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leoneu, prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.