U trendu

Vrhovni sud SAD odbio ponudu Vikipedije da ospori nadzor NSA

VAŠINGTON – Vrhovni sud SAD danas je odbio da sasluša ponudu operatera popularne internet enciklopedije Vikipedija da ponovo pokrene tužbu protiv Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) kojom namerava da ospori pravo na masovni onlajn nadzor.

Odbijajući žalbu Fondacije Vikimedija, sudije su odbacile tužbe nižeg suda na osnovu vladine tvrdnje o onome što se naziva privilegija državnih tajni, a što je pravna doktrina koja može da zaustavi sudske sporove ako bi otkrivanje određenih informacija ugrozilo nacionalnu bezbednost SAD, preneo je Rojters.

Fondacija Vikimedija, koju zastupa Američka unija za građanske slobode, podnela je tužbu 2015. godine kojom osporava zakonitost NSA-ovog nadzora stranih ciljeva kroz „nesumnjivo prikupljanje i pretragu internet saobraćaja na linijama za prenos podataka koji ulaze i izlaze iz SAD“.

NSA je agencija u okviru Ministarstva odbrane odgovorna za američku kriptografsku i komunikacijsku obaveštajnu bezbednost.

Američka vlada je saopštila da je praćenje NSA dozvoljeno amandmanom na savezni zakon iz 2008. pod nazivom Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi.

Tužba je proglasila „mrežu za nadzor“ nezakonitom invazijom na privatnost Amerikanaca čime se narušava Prvi amandman američkog Ustava, koji štiti slobodu govora, kao i Četvrti amandman, koji zabranjuje nerazumne pretrese i zaplene.

Vikimedija je uporedila presretanje svojih komunikacija od strane NSA sa „zaplenom i pretragom matičnih knjiga najveće biblioteke na svetu“.

Četvrti okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u Ričmondu u Virdžiniji 2021. godine podržao je odbacivanje slučaja, zaključivši da se NSA ispravno pozivala na privilegiju državne tajne, što znači da se parnica ne može nastaviti, jer bi otkrivanje detalja o nadzoru moglo naštetiti operacijama američkih obaveštajnih službi.

Vrhovni sud SAD danas je počeo i saslušanje argumenata u slučaju koji bi mogao oslabiti pravni štit internet kompanija od širokog spektra tužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.