U trendu

Vučić: Sporazum sa Hrvatskom će ostati zapisan u istoriji

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da će Deklaracija o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju će sutra potpisati s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović biti „odličan temelj za sve ostale sporazume“ i da će „ostati upisan u istoriji“.

Vučić je u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) joše ocenio da je to prvi korak u „otopljavanju“ odnosa Hrvatske i Srbije.

„Mislim da smo postignuli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Potrebno je da pokušamo da više razgovaramo jedni s drugima i pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima. Ono što bih ja rekao, da češće Hrvati ulaze u srpske cipele, a Srbi u hrvatske, čini mi se da bismo se bolje razumeli“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je ključni interes dve zemlje „dugoročni mir, dugoročna stabilnost i neuporedivo bolja ekonomska saradnju“.

Govoreći o Deklaraciji, odnosno Izjavi o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, Vučić je rekao da je postignuta saglasnost da probleme treba rešavati, medju njima i pitanje granice, nestalih i prava manjima.

On je rekao da sporazum govori i o zajedničkim razvojnim projektima i o prekograničnoj saradnji, o zajedničkom pristupu rešavanju problema medjunarodnog terorizma, problema izbeglica i migrantske krize.

„Kada sve to imate, onda znači da ste upućeni i počinjete da radite jedni s drugima“, dodao je mandatar za sastav nove srpske vlade.

On je na pitanje novinara rekao da nije zadovoljan povratkom izbeglih Srba u Hrvatsku, ali da se o svim pitanjima razgovara otvoreno.

„Kad dodjemo do emocionalnog nivoa, nikada se nećemo saglasiti. Kad pričamo o Oluji, 99 odsto Hrvata će to tretirati kao herojski poduhvat i slaviće, a 99,99 odsto Srba su najtužniji tog dana zbog progona i napuštanja ognjišta tolikog broja ljudi“, rekao je Vučić.

Na pitanje o otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU i regionalnoj jurisdikciji Srbije za ratne zločine, Vučić je rekao da „misli da je važno da se poglavlje otvori“, ali da će i ako ne bude, Srbija da nastavi da gradi dobre bilateralne odnose s Hrvatskom.

Što se tiče ulaska u EU, on je rekao da je put Srbije „evropski put“, ali je dodao da to „nije ideopoklonički odnos, to je realistički pristup“.

„Mi radimo sve što možemo – naše je da završimo naš posao, a da li će političke prilike da budu ovakve ili onakve, to je druga stvar“, ocenio je Vučić.

Upitan postoji li visok nivo konsenzusa u društvu za ulazak u EU, on je odgovorio da je „veći konsenzus medju političarima, jer bolje znaju šta nam je potrebno, nego što taj konsenzus postoji u narodu“. Vučić je, medjutim, dodao da i dalje misli da je većina gradjana za ulazak u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.