U trendu

Vukovar: Srpski đaci još bez udžbenika

VUKOVAR – Deca srpskog porekla u Vukovaru, koja pohađaju OŠ „Nikola Andrić“ i na početku drugog polugodišta još nemaju udžbenike na maternjem jeziku, a jedan od roditelja uputio je tim povodom otvoreno pismo hrvatsoj Vladi, narodnom pravobranitelju i pravobranitelju za prava dece.

Otac jednog od učenika te škole, Dragan Crogorac, u otvorenom pismu istakao je da njegovo dete i drugi đaci Vb razreda, na primer, imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski, srpski i engleski jezik, dok sve ostale predmete – geografiju, istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu – uče iz beleški sa nastave.

Crogorac ukazuje da je to nedopustivo, pogotovu u okolnostima u kojima se govori da druga deca u Hrvatskoj dobijaju besplatne udžbenike o trošku budžeta.

„Za to vreme, naša deca od početka godine sve pišu u sveske i iz njih uče ili uz pomoć nastavnika dobiju kopirane listiće iz nekih radnih svezaka“, ističe Crogorac u pismu dostavljenom medijima, i dodaje da im ne treba milostinja, niti besplatni udžbenici, već da ih ima, te mogućnost da ih kupe.

Crogorac je najavio i da će se obratiti za pomoć i podršku matičnoj zemlji, Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.