U trendu

Vuksanović Stanković kampanju u BP usmerila protiv SPC i Srbije

PODGORICA – Predsednički kandidat opozicione SDP Draginja Vuksanović Stanković na konvenciji u Bijelom Polju rekla je da na ovim izborima ima lažnih kandidata koji se predstavljaju kao građanski, a svoju politiku temelje na onoj negativnoj tradiciji Srpske pravoslavne crkve i političkim aspiracijama koje ona ima.

“Na ovim predsedničkim izborima svedočimo da se neki kandidati lažno predstavljaju kao građanski kandidati. Lako je dokazati da oni to nisu“, rekla je Vuksanović Stanković i dodala:

„Ne možete biti građanski kandidat, a da ispunjavate planove nacionalističkih krugova Srbije i želje njenih autoritarnih i antidemokratskih lidera Vučića i Vulina. Ne možete biti građanski kandidat, a da istovremeno jednako ne branite interese svih građana, već su vam oni jedne nacije i vere bliži od onih drugih. Nekome može zvučati možda i neskromno, ali s punim uverenjem tvrdim – ja sam jedini kandidat koja je predstavnik autentičnih građanskih snaga”.

Vuksanović Stanković tvrdi da predstavlja partiju i sve one građane Crne Gore koji su prethodnih više od 30 godine srcem štitili građansku i multietničku Crnu Goru i uvek smo, kaže, i na svakom mestu branili crnogorsku nezavisnost.

„Ako danas ne odbranimo crnogorski narod svi zajedno, sutra nećemo biti u stanju da branimo građansko i multietničko društvo koje je za nas svetinja“, navela je Vuksanović Stanković i dodala da građanska dužnost nalaže da „uvek branimo one koji su ugroženi“.

“Tako je SDP stao uz Bošnjake, Albance i Hrvate kada su 90-tih bili ugroženi. Tada je naša dužnost i emocija bila da odbranimo naše sugrađane. I danas, nažalost, ponovo je na sceni slična politika koja naše brojčano manje narode više posmatra kao strano telo nego kao neodvojivi i vitalni deo Crne Gore. Ono što je, ipak, danas poseban fokus ove politike je negiranje Crnogorki i Crnogoraca, nacionalnih, verskih i kulturnih prava crnogorskog naroda“, kazala je Draginja Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković kaže i da se videlo šta se dešavalo u prethodnom periodu u Crnoj Gori.

“Počev od onog nacionalističkog divljanja u Pljevljima i drugim gradovima, posebno na severu, u noći njihove pobede 30. avgusta 2020. Vidimo danas nove oblike mržnje – slikanje po nekim crkvama i pesme koje govore o leleku i bulama kojima se posebno diči predsednik nikšićke opštine, i mnogo toga još. Zato očekujemo solidarnost od Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata, od građanski opredeljenih Srba, od svih dobronamernih ljudi, tražimo njihovu pomoć da danas odbranimo građanska prava Crnogorki i Crnogoraca”, kazala je Vuksanović Stanković.

Poziva na hrabrost na, kako kaže, zajedničkom frontu odbrane Crne Gore.

“Oni koji je ugrožavaju imaju neku drugu matičnu državu, i žele da podvedu Crnu Goru pod svoje tuđe nacionalne i strateške interese. Mi drugu državu nemamo i ovu moramo braniti svim snagama“, kazala je Vuksanović Stanković, preneo je portal RTCG.

Ocnenila je da su promene od 30. avgusta najveća prevara jer su loše prakse nastavljene dok su državu unizili.

“Jednostavno je jedna partijska elita smenila drugu, a sve je u našoj društvenoj stvarnosti i u realnom životu građana ostalo skoro isto. Kada je reč o nacionalnim i državnim interesima, nažalost, situacija je još gora. Vlada Dritana Abazovića, kao i ona pre njega Zdravka Krivokapića, radila je u kontinuitetu protiv državnih interesa Cre Gore”, poručila je Vuksanović Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar