U trendu

Za godinu dana pet hapšenja predstavnika sudstva, tužilaštva i ANB-a

PODGORICA – Tokom poslednjih godinu dana po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (sdt) Crne Gore uhapšena su dva predsednika suda, dva službenika Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i jedan tužilac, piše danas portal podgoričkog Dana.

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije

Neki od njih se već nalaze pred sudom, a najnovije je jutrošnje hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Uhapšeni Čađenović je, podseća Dan, vodio ključne predmete protiv organizovanih kriminalnih grupa i na osnovu optužnica procesuirao istaknute članove „kavačkog i škaljarskog klana“.

Za sada nema konkretnih informacija vezanih za njegovo hapšenje, osum da je lišen slobode zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022. godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih đela zloupotreba službenog položaja.

Podseća se da je jedan od uhapšenih po nalogu SDT Petar Lazović, zbog sumnje da je zloupotrebio služnbeni položaj i da je sarađivao sa kavačkim klanom, što je on negirao. Lazović je uhapšen 18. jula zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Vesna Medenica, bivša presednica Vrhovnog suda, lišena je slobode po nalogu SDT zbog sumnje da je stvorila kriminalnu organizaciju i zloupotrebila službeni položaj.
Optužnica je podignuta protiv Medenice i grupe optuženih za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Optužnica je podignuta protiv Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

Blažo Jovanić, predsednik Privrednog suda, procesuiran je od SDT zbog sumnje da je tokom 2015. godine, organizovao kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, saopšteno je ranije iz SDT. Protiv njega je podignuta optužnica.

Dejan Peruničić, bivši šef ANB-a, osumnjičen je od SDT za dva predmeta, zbog osnovane sumnje da je u vreme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a prethodno je procesuiran zbog sumnje da je nedozvoljeno prisluškivao određene političare. Peruničiću se sudi u tajnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.