najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zabrana prisustva nezakonita

Predsednica Saveta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko ocenila je da je zabrana američkih vlasti da prisustvuje skupu Interparlamentarne unije u UN nezakonita i istakla da je došao kraj dominaciji SAD kao supersile.

U obraćanju preko video linka poslanicima okupljenim u Njujorku, ona je takođe ocenila da su sadašnja izbeglička i migrantska kriza u Evropi i pojava ekstremističke organizacije Islamska država na Bliskom istoku posledica “neodgovorne politike jednog broja zapadnih zemalja i njihovih saveznika”.

Predsednica gornjeg doma ruske skupštine je kolegama iz parlamentu iz više od 120 država rekla da duboko žali zbog nemogućnosti da prisustvuje ovom skupu.

SAD su joj ponudile vizu da dođe u sedište UN uz Njujorku, ali su joj zabranile da prisustvuje konferenciji. Ona je rekla da su postupci SAD ne samo nezakoniti već predstavljaju i “apsolutno kršenje normi međunarodnog prava i principa demokratije i slobode govora”.

“Sankcije zbog političkih stavova protiv parlamentaraca koje su izabrali građani njihove zemlje, i to u 21. veku, nije ništa drugo nego politički progon”, izjavila je Matvijenkova.

Ona je rekla da se trodnevna konferencija organizuje u trenutku kada je postoji promena u “multipolarnom svetskom poretku”, koji prate “drastična kriza i krvavi sukobi, kontrarevolucije i državni udari, kao i stravične humanitarne katastrofe”.

“Stari model unipolarnog svetskog poretka koji se temelji na dominaciji jedne sile ili grupe zemalja je u prošlosti”, dodala je Valentina Matvijenko.

Predsednik Interparlamentarne unije Saber Čovduri izrazio je raozočarenje zbog zabrane Matvijenkovoj da prisustvuje konferenciji, ističući da ta organizacija snažno veruje u dijalog, jer je on, “bez obzira na razlike, fundamentalan za demokratiju i međunarodnu saradnju”.

Konferencija IPU, koja se održava svake pete godine, usmerena je na implementaciju novih razvojnih ciljeva UN, koji bi trebalo da budu prihvaćeni na samitu svetskih lidera kasnije u septembru o borbi protiv siromaštva i sprečavanju klimatskih promena.

Valentina Matvijenko se nalazi među sedam ruskih vladinih zvaničnika koje su obuhvaćene sankcijama SAD, uključujući zabranu putovanja, uvedenim posle pripajanja Krima Rusiji. Sankcijama se ne zabranjuje prisustvo sastancima UN, međutim sadašnju svetsku konferenciju u Njujorku organizuje Interparlamentarna unija (IPU).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike