U trendu

Zaharova: EU isporukom oruzja UKR zatvara oci pred korupcijom

MOSKVA – Evropska unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Svih poslednjih pet meseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem, na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbednost Evropske unije i njenih građana“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, oni su zatvarali oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, preneo je Sputnjik.

„Sve se prinosilo na žrtvu ambicijama pojedinih lidera EU i njenih država članica da se nanese što više štete Rusiji“, kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da bi sada evropska policija Evropol trebalo da otvoreno prizna da oružje koje se isporučuje Ukrajini „isplivava“ u evropskim zemljama i popunjava arsenale lokalnog organizovanog kriminala.

„Nije slučajno da je 11. jula u Moldaviji pokrenut Centar EU za podršku u oblasti unutrašnje bezbednosti i upravljanja granicom, čiji je jedan od ključnih zadataka da spreči krijumčarenje oružja i migranata u Evropsku uniju“, zaključila je Zaharova.

Isporučivanjem oružja i tehnike Ukrajini, Evropska unija nastavlja da ulaže u dalja borbena dejstva, ali svaki pokušaj da se dođe do pobede na bojnom polju je put u propast i za Kijev i za Brisel, smatra Zaharova.

„I pri tom licemerno javno izjavljuje da je navodno pružila Rusiji ‘maslinovu grančicu mira’. Svaki pokušaj da se postigne ‘pobeda na bojnom polju’ je direktan put u propast kako za Kijev tako i za Brisel“, navodi se u komentaru Zaharove.

Portparolka ističe da izdvajanje novca za nabavku naoružanja ukazuje na totalnu nespremnost EU da promoviše političko rešenje u Ukrajini.

„Za nešto više od godinu dana postojanja Evropskog fonda za mir koji je, s obzirom na njegovu upotrebu za isporuku naoružanja, pravilnije nazvati ratnim fondom, na naoružavanje Ukrajine već je bilo potrošeno 2,5 milijardi evra – skoro polovina njenog budžeta obračunata do 2027.“, navela je ona.

Prema njenim rečima, za ratne zločine ukrajinskih oružanih snaga i neonacističkih bataljona, ubijanje civila, žena, starih i dece, uništavanje civilne infrastrukture, uključujući mostove, sponzori iz EU treba da snosi istu odgovornost kao i režim u Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.