U trendu

Zaharova: Hapšenje Protaševiča unutrašnja stvar Belorusije

MOSKVA – Hapšenje beloruskog opozicionog aktiviste Romana Protaševiča je unutrašnja stvar Belorusije, izjavila je sinoć portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da je Moskva od beloruskih bezbednosnih službi dobila izveštaj o hapšenju Protaševiča, „čije je ime na listi beloruskih državljana umešanih u ekstremističke aktivnosti“, prenosi TAS S.

Zaharova je dodala da Moskva pomno prati razvoj situacije u vezi sa prinudnim sletanjem aviona irske niskobudžetne kompanije „Rajaner“ u Minsku, u kojem se Protašević nalazio.

Napomenula je da je, prema izveštajima beloruske strane, prinudno sletanje izvedeno „u skladu sa bezbednosnim pravilima i na osnovu odluke kapetana aviona zbog pretnje terorističkim napadom“.
„Beloruske vazduhoplovne vlasti delovale su u skladu sa međunarodnim zakonima. Beloruski borbeni avion poslat je da kontroliše situaciju i pruži pomoć tokom sletanja u slučaju potrebe, s obzirom na blizinu beloruskog nuklearnog postrojenja“, rekla je Zaharova.

Ona je ocenila i da negativna „koordinisana reakcija Evropske unije, NATO i OEBS navodi na razmišljanje“.

„Koordinirana reakcija predstavnika brojnih zapadnih država i međunarodnih organizacija je iznenađujuća, Oni zahtevaju puštanje na slobodu uhapšene osobe, Protaševiča, i uvođenje najtežih dodatnih sankcija protiv Belorusije i njenog avio-prevoznika ‘Belavija’. Želimo da ih podsetimo da su drugačije reagovali na slične situacije u drugim zemljama“, navela je Zaharova.

Kao jedan od primera navela je događaj iz 2013. godina kada je avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa koji je putovao iz Moskve bio primoran da sleti u Beču na zahtev američke obaveštaje službe zbog sumnje da je u avionu uzbunjivač iz Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden, kome je Bolivija ponudila azil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar