Zaharova: NATO pokušava da prikrije prave razloge prekida INF

MOSKVA – Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da optužujući Moskvu da je prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), NATO pokušava da pomogne Vašingtonu da prikrije prave razloge koji se kriju iza kolapsa tog sporazuma.

„Ako generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zaista poziva na spas INF-a, bilo bi logično da pozove Vašington da se vrati za pregovarački sto i da se fokusira na rešavanje krize u vezi sa sporazumom“, rekla je Zaharova, preneo je Tas s.

Ona je dodala da „rukovodstvo NATO-a nastavlja da optužuje Rusiju da je prekršila INF i poziva rusku stranu da pokaže političku volju i obnovi njegovu implementaciju“ i ocenila
da će se takva aktivnost sve više pojačavati kako se približava 2. avgust kada treba da bude završena procedura povlačenja SAD iz Sporazuma.

Zaharova je naglasila da je Moskva učinila sve da sačuva Sporazum, da je ponudila Vašingtonu više različitih mera, ali da je svaka inicijativa Rusije odbijena.

INF su 8. decembra 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Njime je zabranjena proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Do juna 1991. ŠSR je uništio 1.846 takvih raketa, a SAD 846, navodi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.