U trendu

Zaharova: Odgovorićemo na novo raspoređivanje raketa SAD

MOSKVA – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će Rusija reagovati i preduzeti mere za očuvanje svoje nacionalne bezbednosti, ako SAD rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifički region, prenosi TAS S.

Agencija navodi da je Zaharova danas na konferenciji za štampu reagovala posle izveštaja japanskih medija da Tokijo i Vašington rade na planovima o mogućnostima raspoređivanja američkih kopnenih raketa srednjeg dometa u Japanu, koje su zabranjene Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF).
„Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kraćeg dometa bilo koje konfiguracije u raznim delovima sveta, uključujući azijsko-pacifički region, imalo bi krajnje destabilizujući efekat sa stanovišta međunarodne i regionalne bezbednosti. To bi pokrenulo novu spiralu trke u naoružanju prepunu nepredvidivih posledica „, rekla je ruska zvaničnica, prenosi TAS S.
Agencija navodi da je ona potvrdila da će više raketnih pretnji po Rusiju sigurno dovesti do odgovarajućeg odgovora.

Zaharova je, takođe, pozvala sve zainteresovane strane na zajedničke napore kako bi se postiglo političko i diplomatsko rešavanje situacije nakon raskida INF od strane Vašingtona i dodala da je Rusija otvorila vrata za pravičan i konstruktivan rad na obnavljanju poverenja, međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti nakon propasti ovog sporazuma, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.