Zaharova: Pokrovitelji Prištine da urazume predstavnike PR

MOSKVA – Kosovo je glavni izvor nestabilnosti i mogućeg konflikta u regionu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je ta teritorija „praktično nekontrolisana“.

„Ona nije samo uzrok nestabilnosti, već i potencijalne opasnosti, nekontrolisana teritorija u srcu Evrope. Nadamo se da će pokrovitelji Prištine, koji više vole da se bave svojim interesima, upotrebiti svoj uticaj da urazume lidere kosovskih Albanaca. U suprotnom, može doći do nepovratnih posledica“, rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Zaharova je rekla i da će Rusija tražiti kažnjavanje svih odgovornih za prebijanje člana misije UN na Kosovu, državljanina te zemlje, Mihaila Krasnoščekova.

„Hapšenje i prebijanje ruskog državljanina, člana UN koji ima diplomatski imunitet, svedoči o klimi potpunog bezakonja na toj teritoriji, apsolutnom prkosu međunarodnom pravu i pravilima civilizovanih međunarodnih kontakata“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Rusija će nastaviti da pažljivo prati istragu tog incidenta i zahteva kažnjavanje svih odgovornih „u celom lancu komande“.

Specijalne jedinice kosovske policije upale su 28. maja na sever KiM i tom prilikom uhapsile 28 osoba.

Uhapsili su i dva člana Unmik-a, među kojima je bio Mihail Krasnoščekov koji se trenutno nalazi na lečenju na VMA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.